"Harasó" diós szelet

2017-09-30

sponsored links

Harasó diós szelet
Még a tavalyi dió utoljával sütöttem ezt a gyors, egyszerû, de finom sütit.
Hozzávalók:
6 tojás
20 deka porcukor
9 deka darált dió
175 gramm vaj
150 gramm rétesliszt
1 evõkanál sütõpor
10 deka 85%-os étcsokoládé
Nagyon egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ.
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
A lisztbe keverjük el a sütõprt. A vajat olvasszuk fel, és hûtsük ki. A csokoládét tördeljük apróbb darabokra.
A leütött tojásokat a porcukorral jó habosra keverjük ki, majd keverjük hozzá a kihûlt olvasztott vajat. Ezután kerül bele a darált dió, meg a sütõporos liszt. Kivajazott, morzsával megszórt tepsibe öntjük a masszát, tetejére szórjuk az összetördelt csokoládét, és a forró sütõbe tesszük, ahol kb. fél óra alatt megsül. Végezzünk tûpróbát!
Sütés elõtt és után a tepsiben

Hagyjuk kihûlni, addig elkészítjük a mázat a tetejére.
Citromos öntet a tetejére.
180 gramm porcukor
3 evõkanál melegvíz
1 teáskanál olvasztott margarin
A hozzávalókat símára keverjük és a sütemény tetejére öntjük. Tálalásig hideg helyen tároljuk.

A receptet Itt találtam. Kicsit pontatlan volt számomra a leírás, ezért kutakodni kezdtem a recept eredete iránt.
Megtalálható itt: http://www.weltinmir.de/rezept/nuss-schnitten-charaso - meg itt:http://www.svetvemne.cz/recept-cs/orechove-rezy-charaso
meg itt:http://www.svetvomne.sk/recept/orechove-rezy-charaso
Ezek mind külföldi oldalak, teljesen ugyanazokkal a fotókkal. A magyar blogíró forrásmegjelölés nélkül adta közre. Biztos vagyok benne, hogy õ nem próbálta ki ezt a receptet...?
A recept 35x35-ös méretû tepsit ír, amit nagynak véltem, tehát kisebbe csináltam, 23x33-asban, de ebben is annyira vékonyan terült el a massza, hogy csak a tetejére tudtam szórni a tördelt csokidarabokat. Nem derül ki, hogy a mázat forrón kell-e a sütemény tetejére önteni, ezért csak a  kihûlt süteményre öntöttem rá. Egy kanálnyival kipróbáltam a forró sütire, de akkor  beitta.
Legközelebb 25x25-ös tepsiben készítem, úgy kivitelezhetõ lesz, hogy nagyjából a sütemény közepébe kerüljön a csokiréteg. Bár így elkészítve is fele lekerült a sütemény aljára.
Egy szeletnek látszik az alja
Rokonlátogatóba mentem, vittem egy tányér süteményt. A rokonok mindjárt meg is kóstolták, és nagyon megdícsérték - fõleg a gyerekek. Nekem egy kicsit édes volt, legközelebb kevesebb cukorral készítem.




Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/09/haras...

sponsored links

Keres?s